sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Biserica din Intorsura Buzaului devastata de flacari in noaptea de revelion | 1 ianuarie 2011

In noaptea de 1 ianuarie 2011 in jurul orei 5 AM, biserica "Sfantul Gheorghe" din Intorsura Buzaului a fost mistuita de flacari. Munca pompierilor a fost ingreunata de lipsa hidrantilor, cel mai apropiat fiind la aproximativ 300m distanta si de faptul ca biserica era ingradita de un gard de beton inalt de aproximativ 1.5m si nu au putut accesa o parte a ei dar mai ales de faptul ca focul se afla intre bolta si acoperis.  Incendiul se pare a fi inceput de la zona unde se pun lumanari din cauze inca necunoscute. Dupa stingerea incendiului biserica a ramas distrusa, o mare parte din interior este ars, bolta si acoperisul s-au prabusit si clopotnita a fost grav avariata. Multiple fete bisericesti erau prezente in aceasta dimineata pentru a asista la ancheta pompierilor si a gasi solutii pentru parohia Intorsura Buzaului . Oricare ar fi situatia, desi in constructie Catedrala Intorsurii Buzaului poate fi folosita si este foarte posibil ca slujirea sa se mute acolo mai devreme decat se anticipase.
 Biserica ortodoxa "Sfantul Gheorghe" a fost construita in anul 1836 si ultimele lucrari de restaurare s-au facut in anul 2010, este una dintre cele mai importante biserici ortodoxe din Covasna si a fost declarata monument.


Editare Ulterioara: In momentul de fata se crede ca focul a pornit de la cosul sobei cu care se incalzea biserica , iar icoanele, mobilierul si cartile de valoare ale bisericii au fost salvate inainte de a se propaga incendiul.